В Александровска болница прилагат интервенционална терапия при исхемичен инсулт. 78-годишна жена

...
В Александровска болница прилагат интервенционална терапия при исхемичен инсулт. 78-годишна жена
Коментари Харесай

Жена с инсулт проговори веднага след като отвориха запушения мозъчен съд

В Александровска болница ползват интервенционална терапия при исхемичен инсулт. 78-годишна жена с инсулт възвърне говора си незабавно откакто бе отворен запушеният от тромб мозъчен кръвоносен съд. Тя е първият пациент, на който приложиха най-модерния метод при исхемичен инсулт – интервенционална терапия, в Александровска болница. Процедурата извърши доцент Добрин Василев, шеф на Клиниката по кардиология, а седмица по-късно дамата организира рехабилитация за цялостно възобновяване на придвижванията.

Интервенцията стартира в “златния интервал ” при инсулт – 2 часа и 15 минути след началото на признаците. Златното време е до 3 часа от началото на инсулта и се назовава по този начин, тъй като лечението, почнала в този период, лимитира най-ефективно провалите в мозъка.

“Жената имаше задръстване на междинния сегмент на дясната средномозъчна артерия – най-често поразяваната при исхемичен инсулт, която бе реканализирана ”, изясни доцент Василев. Диагнозата и положението й са изяснени авансово със скенер.

Интервенцията трае към 30 мин. Достъпът до мястото на инсулта е през дясната артерия на китката на ръката. Ангиографски са изобразени всички мозъчни съдове, влиза се посредством специфичен катетър през сънната артерия и специфични водачи и микрокатетър до мястото на тромба. Той е “изсмукан ” механично – тромбектомия, а след това в засегнатото място е впръскана дребна доза фибринолитик (лекарство за стопяване на тромба). Количеството в тази ситуация е 7 пъти по-малко по отношение на дозата, която се ползва при систематична фибринолиза – когато не се прави намеса, а се ползва единствено медикамент. Чрез локалното приложение въздействието на лекарството върху организма, в това число и рискът от кървене са минимални. Целта е да се улесни отварянето на съда и възобновяване на кръвотока в края на процедурата. “Получи се добър клиничен резултат ”, сподели доцент Василев.

Контролният скенер след 24 часа демонстрира, че съдът е съвсем напълно пристъпен, има лимитирани зони на увреждане на мозъка и пациентката е с възобновен диалект и отчасти възобновено придвижване на ръцете и краката. Сега тече рехабилитацията. Жената получила инсулта, до момента в който е била приета в болница в клиниката поради разстройство на сърдечния темп и на проводната система на сърцето. Дошла поради недоволства от примиране и световъртеж. Поставен й е непрекъснат кардиостимулатор. Ден по-късно тя се готвела за изписване, когато усетила внезапна загуба на мощ в дясната половина на тялото, загуба на чувствителността и разстройство на говора. Консултирана е с невролог, който слага диагнозата изострен исхемичен инсулт, доказана и с проучвания.



“Тъй като не бяха минали 48 часа от интервенцията за слагането на кардиостимулатора и имаше риск от кървене при систематична фибринолиза, а скенерът сподели солиден исхемичен инсулт без данни за кръвоизлив, бе взето решение за отваряне на артерията по интервенционален път ”, изясни доцент Василев.

Освен за инфаркт клиниката има постоянна денонощна готовност и за интервенции при инсулт.  “Има подготвен екип, който може да реализира процедурата когато и да е ”, означи доцент Василев.

Има голяма разлика сред тромботичните оклузии (запушвания) в съдовете на сърцето и на мозъка, добави той. Източникът на задръстване на коронарните съдове са атеросклеротичните плаки, отсрочени по тях, а в мозъчните съдове при европейците, северноамериканците и кавказкия вид хора, тромбите идват от сърцето или от съдовете отвън мозъка, които подават кръв към него. Много рядко при тях се развива атеросклероза със притеснение и задръстване на мозъчните съдове. По-характерно е образуването на аневризми и по тази причина е значимо да се лекува високото кръвно.

Съдовете в мозъка са по-фини и по-лесно се травматизират, а уврежданията водят до по-тежки последствия. Технологиите за интервенции в коронарните съдове са доусъвършенствани и в последните години са основани характерни медицински произведения и устройства за изваждане на тромбите от мозъчните съдове. Те са скъпи, само че усъвършенстват неведнъж резултатите от лекуването. “През 2015 година резултатите от 5 изследвания потвърдиха за първи път в света, че инсултът в острата си фаза може да бъде лекуван доста по-добре интервенционално, в сравнение с единствено с лекарства, и че комбинацията сред намеса и лекарствена терапия е доста по-ефикасна от чисто медикаментозната терапия ”, изясни доцент Василев.


Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР